Határtalanul - Zichysek Felvidéken

A Határtalanul Program lehetőséget nyújt arra, hogy a magyar diákok megismerjék az egykor Magyarországhoz tartozó, ma már határainkon kívül eső magyarlakta területeket.

A Zichy Antónia Általános Iskola ikervári és sótonyi hetedik osztályos tanulói májusban a történelmi Magyarország Szlovákiához tartozó területén, a Felvidéken jártak. Saját szemükkel is meggyőződhettek róla, hogy milyen kincseket veszítettünk el a trianoni békeszerződés következtében.

A tanulók a kirándulás előkészítő szakaszában gyűjtőmunkát végeztek. Power Point bemutatókat készítettek a Felvidék városairól, nevezetességeiről, híres embereiről. Lelkesen készültek az előttük álló útra, sok kérdés fogalmazódott meg bennük. Utazni, kirándulni és közben tanulni. Ez utóbbi most senki számára nem okozott nehézséget, mint néha az iskolapadban ülve a hetedik órában. Az ismeretek elsajátítása szinte észrevétlen történt. Irodalom óra Komárnoban a Jókai-szobor előtt, Mikszáthfalván az író emlékházában. Biológia óra a Gombaszögi cseppkőbarlangban, történelem óra Thököly Imre koporsójánál, Késmárkon, földrajz óra a Magas- Tátrában. Sorolhatnám még tovább a többi tantárgyat is, mindenesetre élmény volt megtapasztalni a tankönyvekben leírtakat. Az idegenvezetőnek köszönhetően a gyerekek sok új ismerettel gazdagodtak.

Komárnoban látogatást tettek a Jókai Mór Alapiskolában, ahol az iskolák tanulói bemutatkoztak egymásnak. Megismerték az ott tanuló, magyar anyanyelvű diákok mindennapjait. Az út során több várat is megtekintettek. A kékkői várat a Balassa emléktáblával, a szepesi várat, mely a világörökség része. Krasznahorka várát, mely még mindig viseli a néhány évvel ezelőtti tűzvész nyomait. A rimaszombati városnézés során megtekintették a Múzsák Házát, mely Petőfi Sándor emlékét őrzi. Látták Blaha Lujza és Tompa Mihály szobrát. Az első világháború áldozatainak emlékművénél koszorút helyeztek el a magyar hősi halottak tiszteletére. Betléren, a csodálatos Andrássy -vadászkastélyban úgy érezték, mintha visszarepültek volna a múltba. Az épület ma is őrzi a nemesi család egykori tárgyait, emlékeit.

A diákok meglepődve vették észre, hogy a trófeák között van olyan, amelyik a Vas megyei Kenéz községből származik. Lőcsén a Szent Jakab templomban megtekintették Pál mester alkotását, a híres gótikus szárnyasoltárt. A kirándulás csúcspontja 1751 m magasan volt, a Magas-Tátrában, ahová lanovkával jutottak fel. Csodálatos volt a kilátás, a gyerekeknek pedig feledhetetlen élmény a májusi hógolyózás. Magasságból a mélységbe. Selmecbányán a Bányamúzeum is sok érdekességet tartogatott számukra.

Hazafelé úton a csoportok jutalmat és emléklapot vehettek át. Az iskolában már készülnek a rajzok, fogalmazások, fotókiállítás az útról. A nemzeti összetartozás napjához kapcsolódó témanapon bemutatják, és még egyszer felidézik a kirándulás feledhetetlen napjait.

Képgaléria a Galéria menüpontban tekinthető meg!

Képgaléria: Határtalanul

Ez a képgaléria üres.